Prima pagina    Informatii utile    Comitete    Program    Inregistrare    Taxe de participare    Rezumate    Cazare    Sponsori    Download    Ghid turistic
 
EDIFICII CULTURALE SI MUZEE

AGREMENT DATE ISTORICE


TEATRUL TINERETULUI

Adresa: Piatra Neamt, Piata Stefan cel Mare nr.1
A fost construit de arhitectul Carol Zane in 1958 si functioneaza din 1961 ca institutie de sine statatoare. Mitul Teatrului Tineretului a fost acreditat prin viteza cu care producea vedete. An de an au venit la Piatra Neamt cei mai buni absolventi ai Institutului de Teatru, nume care s-au impus in miscarea teatrala romaneasca si nu numai: Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Florin Piersic.

Toate aceste personalitati au reusit sa creeze o stare benefica a actului teatral, recunoscutul "spirit de echipa" de la Piatra Neamt. Prestigiul Teatrului Tineretului a fost consolidat si de rapiditatea cu care s-a impus in viata teatrala internationala. Intr-o vreme cand spectacolele romanesti treceau cu greu granita, Teatrul Tineretului s-a impus in manifestari teatrale de avengura. In prezent, acesta este unul din cele mai dinamice, moderne si indraznete teatre din Romania. Probabil datorita tineretii sale. 70 % dintre actori au sub 30 ani. La fel sunt si multi dintre regizorii care au lucrat aici. Repertoriul consta in principal in piese contemporane, romanesti si straine, dar si din marile valori ale dramaturgiei universale.


MUZEUL DE ARTA NEOLITICA CUCUTENI

Adresa: Piatra Neamt, Str. Stefan cel Mare nr. 3
Program: marti-duminica: 9.00 - 17.00; luni: inchis.


Muzeul este unic in Europa, fiind unul din cele mai importante muzee din Romania.
El a fost deschis in iunie 2005 si detine cea mai variata si bogata colectie Precucuteni-Cucuteni. Cladirea a fost ridicata intre anii 1928-1930 de constructorul Carol Zane si ornamentata de sculptorul Vincenzo Puschiasis. Muzeul prezinta in jur de 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni - Cucuteni incluse in categoria "tezaur" a patrimoniului cultural national.


MUZEUL DE ETNOGRAFIE

Adresa: Piatra Neamt, Piata Libertatii nr.1
Program:9.00-17.00(octombrie-martie); 10.00-18.00(aprilie-septembrie); luni inchis


A fost infiintat in 1980. Actualmente muzeul expune obiecte de etnografie si arta populara (textile, ceramica, mobilier), care ilustreaza ocupatii, obiceiuri, port din zona Neamt.


MUZEUL DE ISTORIE

Adresa: Piatra Neamt, str. M.Eminescu nr.10
Program:9.00-17.00(octombrie-martie); 10.00-18.00(aprilie-septembrie); luni inchis


A fost infiintat in 1934 de preotul Constantin Matasa. Muzeul are peste 100.000 de exponate. O serie de piese pot fi individualizate datorita semnificatiei lor pentru civilizatia acestor meleaguri: Vasul cu colonete de la Izvoare, vasele de cult si provizii de la Gheraiesti, tezaurul de vase de aur de la Radeni si cel de argint de la Muncelu. El detine si importante colectii arheologice din epoca bronzului si geto-dacice.


MUZEUL DE ARTA

Adresa: Piatra Neamt, Piata Libertatii nr.1
Program: 9.00-17.00(octombrie-martie); 10.00-18.00 (aprilie-septembrie); luni inchis
A luat fiinta in anul 1960 prin donatii, transferuri de la Muzeul Arheologic Regional sau prin achizitii.

Muzeul are o suprafata de 695 mp si cuprinde 4 sali: Specific national si interferente europene, Metafora si culoare, Sectia maestrilor si Repere contemporane. Muzeul detine colectii de sculptura, grafica, pictura si tapiserie semnate de artisti plastici locali sau de renume national: Lascar Vorel, Nicolae Tonitza, Ion Tuculescu, Corneliu Baba.


MUZEUL DE STIINTE NATURALE

Adresa: Piatra Neamt, str. Petru Rares nr. 26
Program: 9.00-17.00 (octombrie-martie); 10.00-18.00 (aprilie-septembrie); luni inchis


A fost infiintat in anul 1960. Muzeul are o suprafata de 350 mp.

Muzeul detine o colectie importanta de pesti fosili, unici in lume si alte bogate colectii de mineralogie-petrografie, paleontologie, botanica, entomologie, vertebrate.


EXPOZITIA MUZEALA CURTEA DOMNEASCA

Adresa: Piatra Neamt, Piata Libertatii
Program: 9.00-17.00 (octombrie-martie); 10.00-18.00 (aprilie-septembrie); luni inchis


Curtea Domneasca, situata pe un mic platou ce domina centrul orasului, face parte dintr-un ansamblu arhitectural ce cuprinde Biserica Sf. Ioan si Turnul-Clopotnita si care isi are inceputurile in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare.
Din Curtea Domneasca s-au mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti si portiuni din zidul de incinta. Expozitia cuprinde materiale tridimensionale arheologice si documentare descoperite in zona Curtii Domnesti, dar si in alte puncte din zona orasului Piatra Neamt.


MUZEUL MEMORIAL CALISTRAT HOGAS

Adresa: Piatra Neamt, str. Calistrat Hogas nr.1

A fost amenajat in 1969 in casa in care a locuit scriitorul (construita in sec. al XIX-lea). Cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala, obiecte personale ale scriitorului. Program de vizitare: zilnic: 9.00-17.00(octombrie-martie); 10.00-18.00(aprilie-septembrie); Luni inchis

PARTENERI MEDIA

Inregistrare Online
Autentificare in pagina personala
Trimite rezumat


Prima pagina     Informatii utile    Comitete    Program    Inregistrare    Taxe    Rezumate    Cazare    Sponsori    Download    Ghid turistic

Contact: Eventer.Net
Tel.: 0332-40.88.05
Fax: 0332-40.88.07
Email: contact@chirurgiemoldova.ro